Bărbaţii care au probleme erectile au adesea afecţiuni ale membrelor inferioare. Cei care suferă de “sindromul picioarelor neliniştite” sunt predispuşi în a dezvolta această problemă sexuală, susţin specialiştii, conform unui articol apărut în revista “American Journal of Epidemiology”, notează Men’s Health.

“Sindromul picioarelor neliniştite” are o cauză necunoscută, însă se pare că este în strânsă legătură cu secreţia de dopamină de la nivelul creierului.

Cercetătorii americani au efectuat un sondaj pe un eşantion de 10.394 de bărbaţi cărora le-au cerut să răspundă în scris unor întrebări. Unii sufereau de această afecţiune, alţii nu. După şase ani, specialiştii au constatat că 23,4% dintre cei care sufereau de “sindromul picioarelor neliniştite” au dezvoltat şi o disfuncţie erectilă. În schimb, cei care nu aveau acest sindrom au dezvoltat o disfuncţie erectilă doar în proporţie de 15,4%.

Explicaţia poate consta tot în secreţia de dopamină, deoarece acest neurotransmiţător controlează şi funcţia erectilă. Atunci când nivelul dopaminei este scăzut, poate apărea această problemă sexuală, afirmă coordonatorul studiului, Xiang Gao, de la facultatea de medicină a universităţii Harvard.

Totuşi, specialiştii spun că această afecţiune a picioarelor nu duce neapărat la disfuncţie erectilă, ci se poate stabili cel mult o relaţie de predictibilitate între nivelul dopaminei şi disfuncţia sexuală.