Savanţii germani au descoperit o metodă revoluţionară de obţinere a germaniului – un element chimic rar, puţin răspândit în natură – cu ajutorul plantelor, scrie Reuters.

Acest element, folosit la fabricarea pieselor semiconductoare din telefoanele inteligente, are proprietăţi semiconductoare şi a fost utilizat pentru dezvoltarea primului tranzistor, datorită capacităţii de a transporta rapid sarcini electrice. În prezent, aliajul siliciu-germaniu este indispensabil viaţii moderne, fiind esenţial pentru producţia de computere, telefoane inteligente şi cablurile de fibră optică. Transparent în lumina infraroşie, germaniul este folosit, de asemenea, la fabricarea sistemelor inteligente de direcţie ale automobilelor, dar şi a senzorilor de parcare ai acestora.

Deşi este prezent în sol în concentraţii mici peste tot pe planetă, germaniul este un metal dificil de extras. Cercetătorii de la Universitatea de Minerit şi Tehnologie din Freiburg (Germania) au anunţat că au dezvoltat o metodă revoluţionară de a obţine germaniu din solul din ţara lor – cu ajutorul plantelor.

Profesorul de biologie Hermann Heilmeier este unul dintre savanţii care au avut ideea de a folosi plante obişnuite pentru acest proces.

“Noi creştem pe acest câmp diverse culturi energetice – de exemplu, floarea soarelui, porumb, Phalaris arundinacea -, dar, în loc să le folosim pentru a produce energie, vrem să le folosim pentru fitominerit. În germană, îi spunem «minerit cu plante». Vrem să aducem elemente care sunt prezente în sol în rădăcinile şi tulpinile plantelor, să le recoltăm şi să extragem acele elemente din plante, după ce au fost utilizate pentru energie, adică după ce au fermentat”, a sprecizat profesorul german.

Tehnologia este încă în primele faze de dezvoltare, dar profesorul Heilmeier spune că a identificat deja acele plante care se pretează cel mai bine pentru acest proiect. Următoarea etapă a acestuia va avea loc în laborator, la Universitatea Freiburg, unde predă şi profesorul de chimie Martin Bertau, coordonatorul proiectului. El spune că regiunea este foarte bine înzestrată pentru a permite extracţia germaniului, datorită compoziţiei solului.

“Aici există minereu de zinc, solul este foarte bogat în zinc. Avem şi rămăşiţele unei uriaşe cariere de piatră, folosită în trecut la minerit, din care apa bogată în germaniu poate să fie drenată. Iar atunci când cultivi plante aici şi le oferi acea apă, ele pot îşi acumuleze rezerve de germaniu prin intermediul unor procese fiziologice normale. Vom debloca acele rezerve prin fermentaţie, cu ajutorul unei bacterii, iar apoi vom putea să colectăm germaniul”, susţine profesorul Bertau.

Pentru moment, germaniul poate fi “recoltat” doar în cantităţi extrem de mici, de doar câteva miligrame per litru. Savanţii trebuie să obţină cel puţin un gram per litru pentru ca sistemul să fie eficient, iar deocamdată acest lucru este posibil doar prin intermediul unui proces de concentrare a extractului.