Predispoziția genetică la un nivel scăzut de vitamina D în corp poate crește riscul de scleroză în plăci (SP), potrivit unui studiu publicat în revista britanică PLOS Medicine, informează AFP.

Cercetarea genetică, efectuată sub conducerea lui Brent Richards, de la Universitatea McGill din Canada, va permite prevenirea și ameliorarea tratamentelor aplicate în cazul sclerozei multiple, boală degenerativă autoimună care afectează sistemul nervos.

Eșantionul observat a fost alcătuit din două grupuri: unul cu indivizi având o predispoziție genetică spre un nivel scăzut de vitamina D și un altul cu persoane fără această caracteristică. S-a efectuat apoi o comparație între cele două grupuri din punctul de vedere al numărului de cazuri de scleroză în plăci și s-a constatat o prevalență a acestora între cei cu un nivel scăzut de vitamina D.

În mod normal, vitamina D se formează în organism sub influența razelor de soare, dar poate fi asigurată și prin alimentație, mai ales prin consumul de ouă, pește gras și unele amestecuri de cereale.

“Copiii care se nasc cu gene asociate cu o deficiență a vitaminei D au riscuri de două ori mai mari de a dezvolta scleroză multiplă când vor fi adulți”, a explicat Benjamin Jacobs, director al secției de pediatrie de la Royal National Orthopedic Hospital din Londra.

“Nu știm încă dacă administrarea de vitamină D la copiii și adulții sănătoși va scădea riscul lor de a face scleroză multiplă, dar sunt în curs studii clinice pentru a examina acest aspect”, a completat el.

Scleroza în plăci, cunoscută și sub numele de scleroză multiplă, afectează aproximativ 2,3 milioane de persoane din întreaga lume, producând deteriorarea vederii și vorbirii, o oboseală extremă, probleme de memorie și paralizie.