Mitul regulii celor 5 secunde susține că, în cazul produselor alimentare care stau doar câteva secunde pe podea, murdăria și bacteriile nu le vor contamina.

Pornind de la acest lucru, omul de ştiinţă Paul Dawson, de la Universitatea Clemson, a efectuat noi teste pentru a afla dacă regula chiar se aplică, scrie The Independent.

Cercetătorul a vrut să afle în cât timp se transferă bacteriile de pe o suprafaţă contaminată pe produsele alimentare. În acest scop, el a infectat cu Salmonella bucăţi de gresie, lemn sau covor. Cinci minute mai tărziu, a aşezat în zonele respective o bucată de şuncă şi una de pâine pentru o perioadă de 5, 30 sau 60 de secunde. A repetat procedeul lăsând alimentele acolo timp de 2, 4, 8 şi 24 de ore, apoi a analizat cantitatea de bacterii transferate pe produsele alimentare.

Experimentul a scos la iveală faptul că volumul de bacterii transferate nu depinde de timpul în care s-a aflat alimentul în contact cu suprafaţa contaminată, ci de cât de murdară este zona respectivă.

De asemenea, tipul de suprafaţă face diferenţa în ceea ce priveşte gradul de infestare. Pe covor, spre exemplu, este cel mai bine să scapi mâncarea, în comparaţie cu lemnul sau gresia. În cazul covoarelor infestate cu Salmonella s-a descoperit că sub 1% dintre bacterii au fost transferate, spre deosebire de mâncarea care a intrat în contact cu lemnul sau gresia, unde procentajul a fost de 48%-70%.

Deci, data viitoare când vei mânca ceva ce ai scăpat pe jos, vei avea un mare noroc dacă nu te vei îmbolnăvii, iar şansele de contaminare cresc dacă în locul respectiv există un microorganism dăunător.