Migrena este o durere de cap de intensitate ridicată, provocată de contractarea şi apoi dilatarea unor artere ale creierului, fiind însoţită de greaţă, vărsături, fotofobie. Migrena durează între 4 şi 72 de ore şi are caracter recidivant.

Cauzele apariţiei migrenelor sunt multiple, dintre acestea putând fi enumerate stresul, dezechilibrele hormonale, depresiile, supraîncărcarea psihică, oboseala, deshidratarea.

Indiferent de cauzele lor, migrenele pot fi îndepărtate cu ajutorul ceaiurilor din plante medicinale şi a altor tratamente naturiste. Iată câteva dintre acestea:

Ceaiurile din busuioc, muşeţel, ciuboţica cucului se vor consuma în cantitate de aproximativ 1 litru de ceai pe zi, după fiecare masă. Valeriana, păducherniţa, călinul, păducelul, gălbenelele şi menta sunt alte plante medicinale recomandate în cazul migrenelor. De asemenea, ceaiul negru, combinat cu câteva cuişoare zdrobite, este şi el, cunoscut ca fiind benefic împotriva migrenelor deoarece conţine cofeină, iar cuişoarele au proprietăţi antiinflamatorii.

Decoctul din scoarţa de salcie este extrem de eficient împotriva durerilor puternice de cap graţie conţinutului de salicină, substanţă cu efect analgezic, care stă la baza aspirinei.

Dacă durerile sunt insuportabile optaţi pentru un tratament cu tinctură de arnică. Puneţi 1/2 linguriţă de tinctură în apă şi beţi amestecul de 4 ori pe zi.

Consumul de alimente bogate în riboflavin şi magneziu este recomandat în prevenirea migrenelor. Magneziul contribuie la stabilizarea vaselor de sânge, iar riboflavina ajută celulele creierului să primească energie.

Tratamentele naturiste pentru migrene sunt recomandate doar în cazul formelor uşoare. Dacă durerile de cap persistă mai mult de două zile este indicat un consult medical de specialitate.