Ameţeala (vertigo) nu reprezintă un diagnostic, ci un dezechilibru care poate fi rezultatul unor afecţiuni precum: anemie, alergii, tensiune oscilantă, tulburări neurologice, migrene, leziuni la cap, diabet zaharat, lipsa hidratării, anumite medicamente, carenţe de vitamine şi minerale, dar şi a unor suprasolicitări nervoase, cure de slăbire, atacuri de panică etc. 

Această perturbare de echilibru poate să apară la orice vârstă şi în orice moment al zilei, pe fond de oboseală, stres, scăderea glicemiei şi poate produce confuzie, instabilitate, vomă şi chiar leşin.

Iată câteva indicaţii şi remedii pe care le poţi aplica atunci când ai ameţeli:

Respiră profund. Creierul se va oxigena mai repede, sistemul nervos se va calma, reducând astfel ameţeala.

Hidratează-te corespunzător, Creierul este format în proporție de 80% din apă şi sare, iar deshidratarea poate avea consecințe foarte grave, începând cu amețeală. Este necesară o hidratare corespunzătoare, minim 1 ½ – 2 litri de lichide/24 de ore. Chiar şi o uşoară deshidratare poate cauza scăderi ale presiunii sângelui, care duc la ameţeli.

Mănâncă. Dacă îţi este foarte foame, atunci poţi avea ameţeli. Ameţeala corelată cu foamea poate sugera o hipoglicemie.

Verifică lista cu medicamentele pe care le iei, deoarece unele dintre ele ar putea să producă ameţeli.

Consumă lămâie şi ghimbir. Lămâia conţine vitamina C, care va întări sistemul imunitar, ajutând organismul în lupta cu problemele de sănătate. De asemenea, este un bun energizant care hidratează şi oferă energie. Ghimbirul stimulează circulaţia sângelui, reducând ameţelile. Bea ceai de anason, levănţică sau agrişe.

Evită consumul de alcool, cafea, tutun, sare şi grăsimi animale.

În caz de ameţeală se recomandă aşezarea pe scaun, fără să se mişte capul. Astfel, tensiunea arterială se stabilizează, iar urechea internă îşi recapătă echilibrul.