Deficitul de atenţie sau tulburarea hiperkinetică (ADHD) este o afecţiune comportamentală de natură neurobiologică, frecvent întâlnită în copilărie şi adolescenţă, cauzată de un dezechilibru al neurotransmiţătorilor cerebrali, substanţe folosite la transmiterea semnalului între celulele nervoase.

Afecţiunea este caracterizată prin deficit de atenţie, hiperactivitate şi impulsivitate, scăderea concentrării, temperament foarte dificil şi abilităţi sociale scăzute.

Pentru tratarea ADHD-ului, cele mai importante sunt şedinţele de terapie psihologică. Exersarea lucrurilor învăţate cu psihologul şi în afara ariei şedinţelor este benefică pentru micuţi. Aceste exerciţii sunt dublate de tratamentele naturiste, care ajută la fixarea şi buna înţelegere a lucrurilor înăţate cu terapeutul. Ceaiurile din plante cu proprietăţi de stimulare a atenţiei şi a performanţelor intelectuale sunt cei mai buni înlocuitori ai tratamentului medicamentos, informează lovetoknow.com.

Extractul de brahmi ajută la reglarea circulaţiei sângelui la nivel cerebral, dar şi la îmbunătăţirea capacităţii intelectuale. Acesta sporeşte atenţia şi redă echilibrul psihic necesar copiilor care suferă de această afecţiune, înlătură oboseala şi acţionează precum un tonic mental.

Ceaiul de ginko biloba este deja recunoscut pentru miraculoasele sale efecte asupra sporirii atentiei şi îmbunătăţirii functiilor cognitive.

Ginsengul siberian este o altă plantă care poate fi inclusă în tratamentul naturist împotriva ADHD. Fortifică organismul şi îl revitalizează prin eliminarea stării de oboseală.

Ceaiul din extract de gura lupului se foloseşte pentru îndepărtarea stărilor de anxietate, tensiunilor nervoase, spasmelor musculare, insomniilor şi migrenelor asociate stresului. În tratarea ADHD acţionează precum un calmant.

Kava-kava. Ceaiurile preparate din extractul acestei plante sunt relaxante şi inhibă acţiunea celulelor cancerigene.

Ceaiul de muşeţel este remediul stărilor de oboseală, tratează cu succes stările de anxietate şi hiperactivitate.

Un rol important în accentuarea ADHD îl are alimentaţia chimizată şi săracă în principii nutritive deoarece accentueaza iritabilitatea si agresivitatea la copii, modul de viaţă sedentar, dependenţa de televizor şi de calculator, stresul. Peştele şi uleiul de peşte nu ar trebui să lipsească din alimentaţia copiilor, deoarece conţin acizi graşi omega 3 care nu se găsesc în organismul copiilor hiperactivi. În tulburări neurologice acizii graşi esenţiali participă la formarea lipidelor de structură ale neuronilor, în lipsa lor apărând afecţiuni neuropsihice.