Un nou tip de sensor dezvoltat de cercetătorii din Israel poate detecta cancerul ovarian în respiraţia pacientului.

Ceea ce au făcut savanţii israelieni cu noua tehnologie se remarcă prin costul redus, dimensiunea compactă, lipsa durerii şi informaţia pe care o primeşte acest dispozitiv. Savanţii afirmă că este mult mai sigur şi mai precis decât celelalte metode de detectare a cancerului care sunt utilizate de medicină, arată Science Alert. 

Senzorul dispozitivului în care suflă pacientul caută compuşii organici volatili (COV) din respiraţie. Dispozitivul foloseşte substratul de polimer flexibil acoperit cu nanoparticule de aur la care sunt ataşaţi compuşii. Aplicarea electrozilor şi a tensiunii pe filmul rezultat face ca modelele maladiilor să poată fi identificate, mostrele acestea, la rândul său, se verifică dacă se potivesc cu rezultatele diferitor boli.

“Schimbările în metabolism, sunt însoţite de boli specifice, care schimbă compoziţia şi/sau concentraţia compuşilor organici volatili din respiraţie”, afirmă conducătorul studiului, Nicole Kahn, de la Institului Tehnic din Israel.

Având drept argument testele preliminare, Nicole Kahn şi colegii săi pot depista cancerul ovarian în 82% din cazuri, o îmbunătăţire semnificativă a metodelor de detectare actuale precum testele speciale de sânge şi ecografia transvaginală. Aceste metode ce utilizează o simplă expiraţie este inofensivă, sigură şi uşoară.

Astăzi, numai pacienţii cu risc înalt sunt testaţi de cancer ovarian pentru a reduce şansele de fals-pozitiv, fiindcă cele mai multe femei nu prezintă simptome până când boala nu ajunge la un stadiu destul de avansat, ceea ce înseamnă că, din păcate, multe cazuri sunt  detectate mult prea târziu.

Echipa lui Nicole Kahn lucrează acum asupra unui dispozitiv similar, dar care va putea detecta şi alte boli precum maladia Alzheimer şi Parkinson. 

Potrivit Globocan 2012, în România, cancerul ovarian reprezintă cea de-a cincea formă de cancer ca frecvenţă, la femei. Această formă de cancer este una foarte rară, dar care cauzează mai multe decese decât alte forme ale cancerului de la nivelul sistemului reproductiv feminin. În fiecare an, în ţara noastră se raportează peste 1.800 cazuri noi de cancer ovarian, iar peste 1.000 de femei mor anual din cauza acestei boli.