Sabal serrulata (Serona repens) este un palmier pitic cunoscut pentru beneficiile sale asupra prostatei și îmbunătățirea funcției urinare.

Planta este indicată ca tonic nutritiv, dar şi în tratamentul mai multor boli precum inflamaţia testiculelor, inflamaţia tractului urinar, tuse şi congestie respiratorie. De asemenea, tonifiază uretra şi poate fi folosit pentru a susţine funcționarea sănătoasă a glandei tiroide și a sistemului urinar.

Potrivit mai multor studii, substanţele active extrase din fructele acestui palmier intervin în realizarea echilibrului hormonal masculin, iar prin împiedicarea proliferării celulare încetinesc evoluţia adenomului de prostată, fiind astfel una dintre puţinele plante care au această capacitate inhibitorie în cazul dezvoltării acestei afecţiuni. Componenţii activi ai extractului de sabal (fitosterolii) reduc edemul şi inflamaţia prostatei, care însoţesc permanent hiperplazia.

Hiperplazia benignă de prostată (HBP) reprezintă mărirea necanceroasă a prostatei prin multiplicarea numărului de celule care o compun. Mărirea în volum a porţiunii interne a prostatei duce la comprimarea uretrei, astfel încât primul simptom care apare în cazul HBP este urinarea frecventă, mai ales în a doua jumătate a nopţii.

Datorită toleranţei excelente, preparatul poate fi administrat un timp îndelungat şi este compatibil cu antibioticele şi antisepticele urinare.