Salvia este un subarbust de cultură, bogat ramificat, înalt de 30-80 cm, exclusiv de cultură la noi în ţară. Planta are un miros plăcut, puternic şi gust uşor amărui.

În scop terapeutic se folosesc frunzele şi părţile aeriene înflorite, care sunt foarte bogate în uleiuri volatile, având un gust puternic aromatic şi astringent.

Se recomandă pentru:

  • Afecţiuni interne: bronşite cronice; asm; rinită; sinuzită; balonări abdominale; indigestie; diferite infecţii ale tubului digestiv; diabet zaharat; varice; vaginită atrofică; dischinezii biliare; reumatism; sterilitate feminină; ciclu menstrual neregulat; tulburări de menopauză; transpiraţie excesivă; cancer de colon.
  • Afecţiuni externe: aftoză bucală, abcese dentare, gingivite; răni cu puroi; faringite, amigdalite; ulceraţii ale pielii.

Preparatele din salvie, pulberea, tinctiura, oţetul, uleiul volatil, infuzia, vinul, au efecte antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare.

Precauţii

Administrarea plantei la persoanele extrem de sensibile poate produce convulsii digestive. Femeile care alaptează nu vor folosi această plantă, deoarece micşorează secreţia lactată.