Săpunurile antibacteriene pe bază de triclosan nu sunt mai eficiente decât săpunurile obișnuite pentru dezinfectarea mâinilor, conform unui studiu publicat miercuri în revista de specialitate The Journal of Antimicrobial Chemotherapy, scrie AFP.

Echipa doctorului Min-Suk Rhee de la Korea University din Seul a examinat efectele triclosanului, cel mai comun dezinfectant din săpunurile antibacteriene, asupra bacteriilor de pe mâini, testându-le pe 20 tulpini de bacterii (E. coli, Salmonella, Staphylococcus aureus, etc), cu ajutorul a 16 voluntari adulți şi apoi comparând eficacitatea săpunurilor obișnuite și a celor antibacteriene în eliminarea microbilor de pe mâini.

Cercetătorii au expus bacteriile la triclosan timp de 20 secunde, la o temperatură ambiantă de 22 de grade Celsius, precum și la o temperatură mai caldă, recreând în laborator condițiile pentru spălarea mâinilor din viața de zi cu zi. În vederea efectuării testelor s-a folosit o concentrație de triclosan de 0,3%, maximul permis în Uniunea Europeană, Canada, Australia, China și Japonia, a precizat sursa citată.

Voluntarii nu au utilizat săpunuri antibacteriene timp de cel puțin o săptămână înainte de testul comparativ, iar apoi s-au spălat bine pe mâini timp de 30 de secunde cu două tipuri de săpun și s-au clătit cu apă fierbinte. Anterior, pe mâinile lor au fost așezate bacterii.

Conform studiului, “nu există nici o diferență semnificativă între efectele bactericide ale unui săpun obișnuit și cele ale unui săpun antibacterian atunci când le utilizăm în condițiile vieții reale”.

Triclosan este un agent antibacterian folosit mult timp în multe dintre produsele de igienă (săpun, pastă de dinți, deodorante) și în produsele cosmetice.