Monturile reprezintă deplasarea primului metatarsian spre interiorul piciorului, devenind proeminent, în timp ce degetul mare se deplasează către lateral. Monturile pot apărea şi la nivelul celorlalte degete, în special la degetul mic.

Cauzele cele mai frecvente ale apariţiei monturilor sunt predispoziţiile genetice, demineralizarea osoasă, platfusul, statul prelungit în picioare. Încălţămintea strâmtă, incomodă, sau tocurile înalte nu favorizează apariţia monturilor, dar le poate agrava pe cele deja existente. Medicina alopată recomandă de cele mai multe ori operaţia, însă există tratamente naturiste care pot ameliora durerea şi chiar contribui la retragerea inflamaţiei.

În cazurile avansate, o felie de lămâie fixată cu un bandaj pe locul dureros este un remediu bun. Compresa se lasă să acţioneze peste noapte şi se repetă, seară de seară.

De asemenea, gimbirul poate fi un aliat de nădejde în cazul monturilor dureroase. Dă ghimbirul prin răzătoare şi aplică-l pe zona inflamată. Vei scăpa rapid de durere, iar monturile vor fi micşorate.

Dacă ai monturi, alege încălţăminte confortabilă, care nu îţi provoacă durere sau jenă la mers şi evită încălţările strâmte şi cu toc. Evită de asemenea sporturile care solicită mult piciorul. Statul prelungit in picioare este contraindicat.