Secara este o cereală anuală şi plantă medicinală, care se foloseşte în gastronomie, în special în compoziţia pâinii, dar şi în industria celulozei. În scop fitoterapeutic, dar şi în alimentaţie, se utilizează boabele (seminţele).

Conţine mangan (50g de boabe de secară asigură 70% din necesarul zilnic al organismului), 14% apă, săruri minerale de fier, calciu, fosfor (17%), magneziu (15%), potasiu, substanţe azotate 6%, glucide sub formă de amidon, celuloză, hidraţi de carbon, aminoacizi esenţiali, vitamina A, B complex, C,E,PP, K, foarte puţine grăsimi ( lipsite de colesterol ), fibre (50g de boabe de secară asigură 33% din necesarul zilnic), proteine (13%), carbohidraţi, seleniu și triptofan (18%).

Secara este un excelent purificator sangvin, hemostatic uterin, sedativ, depurativ, antiinflamator, energizant, remineralizant, emolient, laxativ.

Beneficiile consumului produselor din secară:

  • Curăţă colonul de toxine şi ajută la eliminarea rapidă a acestora din organism, prevenind apariția cancerului de colon şi protejând celulele sănătoase.

  • Contribuie la menţinerea unei greutăţi corporale corespunzătoare, fiindcă dau imediat senzaţia de saturare, chiar după o cantitate scăzută.

  • Reduc riscul de apariţie a diabetului de tip 2  și normalizează nivelul zahărului în sânge. Produsele făinoase din secară scad nivelul de insulină.

  • Conţine fitoestrogeni, graţie cărora îmbunătăţesc echilibrul hormonal la femei.

  • Protejează inima, încetinesc evoluţia aterosclerozei şi înhibă formarea de plăci la nivelul vaselor de sânge. Scad colesterolul şi reglează tensiunea arterială.

  • Se recomandă în parazitoze intestinale, hepatită, afecţiuni renale, constipaţie, inflamaţii, dureri de cap etc.

Secara se poate utiliza sub diferite preparate naturale (pâine, decoct, fulgi, seminţe). Persoanele cu intoleranţă la gluten ar trebui să evite consumul de secară.