Dacă te-ai confruntat vreodată cu pietrele la rinichi, ştii că această experienţă este extrem de dureroasă. Un studiu recent efectuat de către cercetători de la o clinică din Turcia arată că sexul de trei – patru ori pe săptămână duce la eliminarea spontană a pietrelor la rinichi, informează Medical Daily.

Oamenii de ştiinţă din cadrul departamentului de Urologie au divizat 75 de subiecţi în trei grupuri: unuia i s-a recomandat să facă sex de cel puţin trei ori pe săptămână, altuia i s-a administrat tamsulosin, un medicament care este folosit în mod curent în cazul bărbaţilor cu prostata mărită, dar care favorizează şi eliminarea pietrelor la rinichi, iar cel din urmă a primit un alt medicament standard pentru această afecţiune.

La două săptămâni de la demararea studiului, s-a constatat că 26 din cei 31 de participanţi din primul grup, care practicaseră “sexul terapeutic”, au scăpat de pietrele la rinichi.

Din al doilea grup, 10 din cei 21 de participanţi au avut rezultate bune, la fel 8 din cei 23 subiecţi din al treilea grup.

Mărimea unui calcul renal eliminat a fost, în medie, de 4,7 milimetri.

Un studiu similar realizat anterior, publicat în Analele Medicinei de Urgenţă, a comparat efectele tamsulosinului versus placebo, atât în tratarea pietrelor de rinichi mici, cât şi în cazul celor mari.

Concluziile au arătat că în vreme ce timpul este un tratament eficient în cazul calculilor renali mici, când vorbim de dimensiuni mai mari (5 – 10 milimetri) se impune administrarea medicamentului menţionat.