Unele persoane au devenit foarte sensibile la conținutul de proteine compozite din cereale, în special grâu, care pot cauza o reacție imună numită “boala celiacă”, motiv pentru care verifică atent etichetele alimentelor de pe rafturile supermarketurilor, scrie agenția DPA.

Medici germani avertizează că nu trebuie imediat suspectată boala celiacă dacă simptomele sale clasice (dureri abdominale severe, dureri de cap și oboseală) apar după ce s-au consumat pâine, fidea sau alte alimente făcute cu făină din boabe de cereale.

Mai degrabă decât intoleranța la gluten, problema acestei boli ar putea fi sensibilitatea la proteinele numite inhibitori amilază-tripsină sau pe scurt ATIs, conținute de făină și alte cereale care acționează ca pesticide naturale, potrivit experților Societății Germane de Gastroenterologie, Boli Digestive și Metabolice.

Potrivit sursei citate, un medic poate diagnostica o sensibilitate la ATIs prin intermediul unui proces de eliminare, iar pacienții nu trebuie să urmeze o dietă la fel de strictă precum cea prevăzută pentru pacienții cu boala celiacă.