Mugurii de brad se formează primăvara devreme şi au o culoare verde crud. Recoltarea se face primăvara, iar din ei se prepară ceaiuri, siropuri şi tincturi. Se recoltează când dimensiunile au ajuns la 3 cm și nu au depășit 7 cm.

Siropul din muguri de brad are efecte antiseptice, antiinflamatoare, sedative, diuretice, tonice, astringente, cicatrizante, antidiareice, antireumatice, vitaminizante. Mugurii conţin ulei eteric, taninuri şi vitamine şi au o concentraţie mai mare de principii active cu cât sunt mai tineri.

Iată câteva dintre beneficiile siropului din muguri de brad:

Boli respiratorii: Siropul de brad este indicat în tratarea afecțiunilor laringelui, a traheei, virozei respiratorii, bronșitei cronice, astmului, tusei, pneumoniei și chiar tuberculozei.

Anemie, debilitate, anorexie: Mugurii de brad au efecte vitaminizante, stimulează și reglează metabolismul, având efecte regenerante.

Probleme digestive: Preparatele din muguri şi cetină de brad sunt utile în gastroenterite, litiază biliară, crampe abdominale, infecţii intestinale, colite de fermentaţie, vomă, diaree, balonări, parazitoze şi lipsa poftei de mâncare.

Afecțiunile renale: Este util în infecţii sau inflamaţii renale, cistite sau nefrite.

Surmenaj psihic, stres: Reglează valorile glicemiei și activitatea nervoasă, având un efect tonic și calmant.

Frumuseţea tenului: Mugurii de brad dau strălucire şi fermitate pielii.

Siropul de prepară astfel: Se fierbe un kilogram de muguri de brad în doi litri de apă timp de 15 minute. După răcire, se adaugă două kilograme de zahăr sau miere şi se fierbe până dă în clocot, apoi se filtrează, se pune în sticlă (borcane închise ermetic).