Rudă cu salata verde, lăptuca este considerată de nutriţionişti un superaliment datorită proprietăţilor curative. De la lăptuci se consumă cu precădere frunzele, care sunt utilizate în salate, supe sau în prepararea decoctului.

Lăptucile conţin din belşug clorofilă, vitaminele A, B, C şi K, magneziu, potasiu, zinc, fier, flor (care favorizează creşterea osoasă), iod, acid folic şi mangan. Întrucât este bogată în minerale, lăptuca ajută la curăţarea sângelui şi la eliminarea toxinelor din întregul organism, iar datorită conţinutului de fier sunt recomandate în cazurile de anemie.

Cu 60 – 70 de calorii la 500 de grame şi bogate în nutrienţi, lăptucile sunt printre legumele ideale dacă încerci să slăbeşti. Sucul de lăptucă combinat cu suc de spanac şi morcovi reprezintă un cocktail ideal pentru pierderea în greutate. Pentru o siluetă de invidiat, consumă zilnic 2 porţii de lăptucă şi salată verde.

De asemenea, lăptucile conţin lactucarium, substanţă cu efect în tratarea insomniilor, anxietăţii, precum şi a altor probleme de ordin psihologic. Lăptuca verde este indicată în tuse, tahicardie, spasme viscerale, hiperexcitaţie sexuală sau nervoasă. Saracă în hidrocarburi, lăptuca este bună pentru diabetici.