Un miros specific şi mici pete negre pe pereţi, tavan sau pe spatele mobilierului sunt primele semne de apariţie a mucegaiului în casă. Mucegaiul creşte şi se dezvoltă în zone cu umiditate crescută.

Având în vedere că este periculos pentru sănătate, trebuie îndepărtat rapid. Există însă leacuri naturale care ne vin în ajutor, precum oţetul alb şi uleiul esenţial din arbore de ceai, antifungice ce vor distruge ciupercile. Iată cum se folosesc, potrivit Grands-Meres:

Îndepărtaţi mucegaiul cu ajutorul unui burete sau periuţe îmbibate în otet alb şi curăţaţi uşor peretele de sus în jos. Diluaţi într-un vaporizator oţet alb cu apă, adăugaţi uleiul esenţial şi vaporizaţi acest produs direct pe suprafaţa mucegăită. Lăsaţi să acţioneze mai multe ore şi uscaţi cu ajutorul unei cârpe moi. Repetaţi procedeul şi lăsaţi să se usuce. Nu clătiţi.

Pentru aceasta aveţi nevoie de 300 ml de oţet alb, 200 ml de apă, 5 picături de ulei esenţial de arbore de ceai (opţional). Apoi, de un burete sau o periuţă, o bucată de cârpă moale, o pereche de mănuşi şi o mască de protecţie.

Pentru îndepărtarea mirosului rămas, amestecaţi două părţi de oţet cu două părţi de peroxid de hidrogen, o parte de acid boric şi patru părţi de apă şi pulverizaţi pe suprafaţă. Apoi clătiţi cu apă şi săpun. La sfârşit presăraţi puţin bicarbodat de sodiu. De asemenea, în acest scop puteţi folosi apă cu suc de lămâie.

Pentru a impiedica apariţia mucegaiului, aerisiţi zilnic camerele, verificaţi gradul de umiditate din casă şi nu ignoraţi crăpăturile din perete.