Spălarea mâinilor este absolut necesară, în condiţiile în care acestea găzduiesc colonii întregi de microbi, E.coli, salmonella, MRSA (rezistent la unele antibiotice), dar şi viruşi ai răcelii şi gripei, însă microbii nu vor dispărea foarte uşor, arată un experiment ştiinţific, potrivit Daily Mail.

Ce înseamnă însă o spălare eficientă a mâinilor? Pentru a afla răspunsul la această întrebare, un reporter a folosit o cameră specială UV, pentru a testa diferite tehnici de spălare a mâinilor, de la cele mai superficiale la cele mai elaborate.

O autoritate avizată în controlul bolilor recomandă o durată de 30 de secunde a spălării mâinilor. Reporterul a folosit mai întâi un gel denumit Glo Germ, care simulează modul în care bacteria rămâne pe epidermă. Gelul, care străluceşte în lumina ultravioletă, este folosit ca ajutor vizual în instruirea privind igiena – spre exemplu, de către asistentele medicale care vor lucra cu pacienţi bolnavi de Ebola.

Gelul conţine particule de mărimea unei bacterii, astfel încât poate oferi o imagine clară despre cât de eficientă este o tehnică de spălare a mâinilor. Cu cât mâinile noastre sunt mai albe, cu atât sunt mai murdare. De asemenea, cu cât sunt mai întunecate, cu atât sunt mai curate.

Clătirea şi scuturarea mâinilor

Cu toţii am făcut acest gest: nu există săpun, nici prosop, suntem grăbiţi şi trebuie să ne spălăm, apoi să ne uscăm mâinile. 25% dintre noi preferăm să ne udăm superficial mâinile, potrivit unui studiu realizat de Universitatea de Stat din Michigan în 2013. Cercetătorii au analizat 3.500 de oameni, după ce aceştia au folosit toaletele publice şi au descoperit că bărbaţii sunt mai predispuşi să se spele rapid pe mâini, comparativ cu femeile. Bineînţeles că o asemenea metodă de igienizare a mâinilor nu dă rezultatele scontate şi multe bacterii nu sunt îndepărtate.

Cercetătorii sugerează că doar 37% dintre bărbaţi şi 61% dintre femei se spală pe mâini, după ce folosesc baia. Mai mult, oamenii sunt mai puţin dispuşi să îşi spele mâinile într-o baie murdară.

Spălarea de şase secunde, fără săpun

Şase secunde. Atât „investeşte” o persoană în igienizarea mâinilor, potrivit studiilor de specialitate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o spălare a mâinilor de cel puţin 15 secunde, deoarece curăţă mai bine pielea de bacterii. Totodată, uscarea mâinilor după spălare este la fel de importantă precum spălarea.

Spălarea de şase secunde, cu săpun

Cel mai important lucru este folosirea unui săpun care să îndepărteze bacteriile. Proprietăţile antibacteriene ale săpunului vor „lupta” contra microbilor, dar nu vor face diferenţa pe termen lung. Cercetătorii recomandă spălarea mâinilor prin frecarea vârfurilor degetelor de palme, pentru a curăţa mizeria de sub unghii.

Spălarea de 15 secunde cu săpun

Acest interval este unul ideal, susţine OMS. Cele 15 secunde sunt suficiente pentru a curăţa o mare parte din bacteriile de pe mâini, afirmă cercetătorii.

Spălarea de 30 de secunde, cu săpun

Recomandarea vine din partea CDCP (Centres For Disease Control and Prevention) din SUA.