Deşi unele studii au arătat că statul în poziţia picior peste picior poate atrage după sine creşterea presiunii arteriale, apariţia venelor varicoase sau chiar întreruperea circulaţiei la nivelul picioarelor, a sta într-o astfel de poziţie clar nu te va ucide, informează Medical Daily.

Iată câteva mituri legate de această poziţie:

Venele varicoase. Această afecţiune, care presupune mărirea venelor, fiind mai vizibile prin piele, afectează mai ales picioarele. Devine o problemă când intervine şi durerea. Vârsta, bagajul genetic, obezitatea şi sarcina sunt factori de risc. Medicii nu cunosc întru totul cauza apariţiei lor, însă sunt siguri că nu sunt cauzate de poziţia “picior peste picior”.

Presiunea sângelui şi sănătatea inimii. Potrivit unui studiu din 2007, a încrucişa picioarele la nivelul genunchilor atunci când eşti lungit în pat duce la mărirea presiunii sângelui. În mod ciudat, însă, dacă picioarele erau încrucişate la nivelul gleznelor, nu apărea acest efect. Din acel moment poziţia “cu picioarele încrucişate” a fost legată de riscul cardiovascular. Cu toate că o astfel de poziţie face ca mai mult sânge să se întoarcă la inimă, asta nu e neapărat dăunător pentru un om sănătos şi nu prezintă un risc în sine, susţin medicii. Dacă, însă, eşti predispus la formarea de cheaguri în sânge, situaţia se schimbă.

Circulaţia încetinită a sângelui. Practic, nu există dovezi că a-ţi încrucişa picioarele sau a sta picior peste picior poate duce la probleme de circulaţie sangvină pe termen lung. Efectele sunt similare cu a sta prea mult în oricare altă poziţie (cum ar fi cu gleznele sub şezut), când apare senzaţia de amorţeala în tălpi. Poziţia picior peste picior poate crea presiune pe un nerv aflat în spatele genunchiului, ducând la senzaţia de amorţeală.

Dacă evităm să fim complet sedentari, încercând să ne îmbunătăţim postura, nu există motive să apară probleme.