Sistemul imunitar reprezintă un mecanism complex care luptă împotriva microorganismelor care produc boli şi care îngreunează procesul de vindecare, asigurând sănătatea organismului.

Imunitatea este influenţată de numeroşi factori precum stresul, depresia, sedentarismul, oboseala, alimentaţia deficitară, unele infecţii, anemia, boli de sânge, boli autoimune, afecţiuni ale sistemului imunitar, cancer, HIV, etc.

Echinaceea este una dintre plantele extrem de eficiente în ceea priveşte creşterea capacităţii de apărare a organismului faţă de diverşi agenţi infecţioşi. Efectele sale antipatogene se datorează unei combinaţii de elemente care includ flavonoide, polizaharide, fenoli, alkylamide şi unele minerale cum ar fi cupru, potasiu, iod şi fier, dar şi vitaminele A, E si C. Echinacea ajută organismul în lupta cu bacteriile, virusurile (în special răceli, gripe şi virusul herpetic), dar este utilă şi în caz de infecţii respiratorii şi genito-urinare.

Cercetările au arătat că persoanele care consumă această plantă au prezentat o rată a îmbolnăvirilor respiratorii mai scăzută cu aproximativ 50% faţă de restul populaţiei, iar simptomele bolii au fost mai puţin severe. Totodată, perioada de convalescenţă a fost scurtată.

Echinaceea stimulează producerea de globule albe, cu predilecţie limfocite şi o cantitate mare de interferoni (una dintre cele mai puternice substanţe anti-infecţioase naturale). Planta are calităţi antiseptice, depurative, este antifebrilă, antivirală şi antibacteriană. De asemenea, aceasta plantă este indicată pentru susţinerea sistemului imunitar la pacienţii care au cancer, după chimioterapie.

Echinaceea este contraindicată persoanelor care iau tratamente imunosupresoare, în cazul bolilor autoimune (lupus eritematos, scleroza în plăci autoimune, hepatita autoimuna, tiroidita Hashimoto), în caz de leucemie, copiilor sub 2 ani, dar şi persoanelor alergice.