Potrivit unui nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Harvard Business School şi de la Universitatea Stanford, stresul de la job dăunează sănătăţii la fel de mult ca fumatul pasiv, informează Medical News Today.

O cercetare de la începutul anului a arătat că stresul poate provoca boli de inimă, diabet şi chiar Alzheimer.

În cadrul studiului, la care a participat şi Joel Goh, de la Harvard Business School, au fost analizate mai atent cauzele stresului de la locul de muncă. În aces scop,
specialiştii au efectuat o analiză complexă a 228 de studii cu privire la cauzele stresului legat de job, printre care nesiguranţa locului de muncă, conflicte familie-slujbă, cerinţele ridicate şi programul lung de lucru.

Astfel, oamenii care au foarte multe sarcini la birou prezintă un risc mărit cu 50% de a fi diagnosticaţi cu una dintre afecţiunile de mai sus decât cei care nu au această problemă. Procentul este de 50% pentru cei care se confruntă cu nesiguranţa locului de muncă. Cei care au program prelungit prezintă un risc de mortalitate mai mare cu 20% faţă de cei care nu au această problemă.

La final, oamenii de ştiinţă au comparat aceste efecte asupra sănătăţii cu cele ale fumatului pasiv şi au ajuns la concluzia că sunt similare.