Stresul intens şi de lungă durată produce modificări la nivelul structurii interne a creierului, în cazul celor foarte tineri. În urma testelor s-a dovedit că în cazul copiilor stresaţi creierul este mai mic, scrie LiveScience.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că o zonă a creierului care are legătură cu memoria de scurtă durată este mai mică la copiii care au fost supuşi unor evenimente stresante. Oamenii de ştiinţă au descris în termenii de “cronic şi intens” stresul care poate aduce astfel de prejudicii.

În vederea efectuării studiului, au fost intervievaţi 61 de copii cu vârsta cuprinsă între 9 – 14 ani, în legătură cu unele evenimente stresante din viaţa lor. Au fost făcute şi teste de rezonanţă magnetică pentru a scana creierul fiecărui participant şi s-a dovedit că, în cortexul anterior, care are rol în gestionarea emoţională şi cognitivă, inclusiv aşa-numita memorie spaţială, există modificări, iar diferenţele legate de abilităţile cognitive sunt însemnate.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, diferenţele între volumul materiei cenuşii şi cel al celei albe din creier, concluzionând că ambele substanţe sunt în volum mai mic în grupul copiilor care au fost supuşi la stres accentuat. Sunt ca nişte cicatrice pe care creierul copiilor le poartă ca urmare a situaţiilor de stres intens prin care au trecut. Dacă stresul este însă în limite normale nu apar modificări.

Conform studiilor, există diferenţe cerebrale şi de capacitate cognitivă între copiii cu o viaţă extrem de stresantă şi cei care nu au parte de un stres peste limitele normale. Cele mai afectate sunt memoria şi capacitatea de memorie spaţială.

Un nivel foarte ridicat de stres schimbă chimia din creier ca urmare a dezechilibrelor dintre cortizol şi dopamină. Cortizolul creşte în condiţii de stres şi poate afecta celulele creierului. Aceste modificări nu sunt însă permanente, deşi cercetătorii nu au putut afirma cu precizie în cât timp dispar. Aceştia au afirmat că plasticitatea şi capacitatea creierului de a se adapta şi transforma este argumentul forte care susţine că aceste modificări sunt reversibile.