Depresia se manifestă prin deprimare accentuată, tristeţe, descurajare şi pesimism, nelinişte şi scăderea tonusului general de rezistenţă a organismului.

Unul dintre cele mai eficiente antidepresive naturale este sunătoarea, graţie conţinutului de hiperforină, o substanţă care blochează receptorii din creier care declanşează stările depresive, dar şi datorită rolului de normalizare a serotoninei, hormonul responsabil de starea de bine, de calm, de linişte din organismul nostru.

Pentru tratamentul depresiei se prepară o infuzie din două linguriţe de sunătoare la o cantitate de 250 ml de apă clocotită, se lasă la infuzat aproximativ trei minute, după care se filtrează. Ceaiul se bea cald, cu înghiţituri mici, pe parcursul a 10-15 minute. Se beau cel puţin trei căni de ceai pe zi, timp de cel mult două luni. După acest interval se face o pauză de două săptămâni, deoarece pot apărea nevralgii şi dureri de cap.

Tinctura de sunătoare ameliorează intensitatea acceselor de panică sau de mânie şi favorizează stabilitatea emoţională şi este recomandată în stări depresive şi nervoase, distrofie neurovegetativă şi sindrom psihovegetativ. Se pune într-un recipient închis cantitatea de floare uscată şi mărunţită care încape în două mâini şi se acoperă cu alcool alimentar, vodcă sau rachiu făcut în casă. Se lasă la macerat trei săptămâni, lângă o sursă de căldură, apoi se filtrează, iar lichidul rezultat se păstrează la rece în sticle mici, de culoare închisă.

În cazul tulburărilor emoţionale severe se poate lua şi pulbere de sunătoare. Aceasta se obţine din planta bine uscată şi mărunţită, măcinată foarte bine cu ajutorul unei râşniţe electrice. Se macină cantitatea de plantă care se consumă în două săptămâni, deoarece dupa această perioadă, îşi pierde din calităţi. Pulberea se păstrează la rece, într-un recipient ermetic închis. Se iau trei-patru linguri pe zi, cu un pahar de apă.

Ca urmare a efectului fotosensibilizant al hipericinei (un principiu activ din plantă), persoana care urmează un tratament cu sunătoare va evita expunerea la razele solare intense pe toată durata tratamentului.