Curând, o singură roşie va furniza polifenoli cât 50 de sticle de vin, anunţă cercetătorii britanici, care au reuşit să obţină o astfel de legumă, informează Medical Daily.

Cercetătorii de la Centrul John Innes din Marea Britanie au obţinut un tip de roşie ce oferă nenumărate beneficii inimii, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature Communications.

Roşia cultivată în cadrul experimentului conţine o proteină numită AtMYB12, care se găseşte în planta Arabidopsis thaliana, des întâlnită în grădinile britanicilor. Această proteină activează o serie de polifenoli, despre care s-a arătat că joacă un rol extrem de important în prevenirea unor boli precum cancerul sau afecţiunile cardiace.

Aceşti polifenoli sunt similari resveratrolului, un polifenol ce se găseste în vin, despre care multe studii au arătat că protejează vasele de sânge, scad colesterolul “rău” şi previn obezitatea şi diabetul. Odată ce proteina este prezentă în aceste roşii, polifenolii sunt activaţi, tomatele devenind o adevărată uzină de antioxidanţi. O astfel de roşie ajunge să aibă aceeaşi cantitate de polifenoli precum 50 de sticle de vin roşu.

Oamenii de ştiinţă implicaţi în acest experiment susţin că se poate obţine prin aceeaşi metodă orice legumă cu compuşi benefici.