Locuitorii din Ciad sunt oamenii cu cea mai sănătoasă dietă din lume, în timp ce la polul opus se situează armenii, arată o cercetare recentă.

Deşi, la nivel mondial, se observă că oamenii încearcă să mănânce cât mai sănătos, mai ales fructe şi legume, aşa zisul junk food e încă în topul preferinţelor multora, arată The Independent.

În cadrul cercetării publicate de The Lancet Global Health şi realizată la Universitatea Cambridge, s-au folosit informaţii la nivel naţional din aproape toate ţările lumii, reprezentative pentru perioada 1990 – 2010.

Oamenii de ştiinţă au acordat puncte obiceiurilor de alimentaţie din diferitele ţări, de la 0 la 100, un număr cât mai mare indicând o dietă sănătoasă. Studiul a arătat că în ţări precum Asia sau Africa, inclusiv China şi India, dieta nu s-a îmbunătăţit în ultimele două decade.

Alimente deloc sănătoase se consumă în ţări ca Belgia sau Ungaria ori cele ale fostei Uniuni Sovietice. Locuitorii din Ciad şi Mali mănâncă, în general, sănătos. România nu se află la niciuna dintre extreme.

În ceea ce priveşte vârsta şi sexul, vârstnicii mănâncă mai sănătos decât cei tineri, iar dieta femeilor e superioară celei a bărbaţilor.

Ţările în care se mănâncă sănătos: Ciad, Sierra Leone, Mali, Gambia, Uganda, Ghana, Cote d’Ivoire, Senegal, Israel, Somalia.

Ţările în care se mănâncă nesănătos: Armenia, Ungaria, Belgia, Republica Ceha, Kazahstan, Belarus, Argentina, Turkmenistan, Mongolia, Slovacia.