Tătăneasa (Symphytum officinale) este o plantă medicinală perenă, ce înfloreşte vara, este înaltă de 30-100 cm şi se găseşte în special în zonele cu umezeală.

În scop medicinal se folosesc frunzele (aplicate sub formă de comprese în caz de vânătăi, luxaţii, entorse, surmenaj), rădăcinile (sub formă de infuzie poate fi un remediu excelent în tratarea bronşitei, hemoragiilor stomacale, afecţiunilor aparatului digestiv).

Unul dintre principiile active cele mai importante ale tătănesei este alantoina, ce stimulează abilitatea de proliferare a celulelor. Industria cosmetică folosește în prezent intens alantoina, care este practic nelipsită în deodorante și creme de corp.

Tătăneasa are asupra organismului uman acţiune cicatrizantă (sub formă de băi pentru arsuri, răni, hemoroizi), antihemoragică, antidiareică, antiinflamatoare. Acţionează ca astringent, ca expectorant şi emolient, dar şi ca sedativ uşor. Cataplasmele cu tătăneasă pot fi aplicate pe zgârieturi şi tăieturi, dezinfectând, calmând şi reducând umflăturile din zonele afectate. Tătăneasa ajută pielea să se regenereze, deţinând proprietăţi curative puternice, antifungice, antibacteriene.

Se mai utilizează pentru a trata ulcerele interne şi externe. În plus, tătăneasa este unul dintre cele mai puternice remedii anticancerigene din plante.

Extern, tătăneasa se mai foloseşte pentru tratarea artritei, durerilor de oase, reumatismului, discopatiei, tulburărilor circulaţiei sangvine a picioarelor, varice.