Atunci când suntem înţepaţi, organismul răspunde printr-o reacţie inflamatorie împotriva substanţelor care ajung în piele.

Iniţial simptomele sunt minore, iar persoana nici nu îşi dă seama ca a fost întepată. În minutele şi orele care urmează, organismul reacţionează şi încearcă să contracareze substanţele provenite de la insectă. Apare senzaţia de mâncărime şi de usturime, iar pielea se umflă în jurul înţepăturii. Reactiile alergice pot varia de la o umflătură uşoară însoţită de prurit, la edem glotic, şoc anafilactic sau moarte în cazul persoanelor alergice. Este necesară evitarea scărpinării zonelor afectate, deoarece acest lucru poate să agraveze şi mai mult leziunile cauzate de înţepăturile insectelor.

Iată câteva metode naturale care pot trata unele muşcături de insecte:

Aspirina. Ingredientele din aspirină ajută la neutralizarea veninului, iar proprietăţile anti-inflamatorii înlătură durerile cauzate de înţepăturile de insecte. Zdrobeşte o aspirină, amestec-o cu puţină apă şi, după ce vei obţine o pastă, aplic-o pe locul cu înţepătura. Pune deasupra un bandaj şi lasă peste noapte.

Gheaţă. Aplică gheaţă pe umflături pentru a amorţi zona şi ameliora iritaţia care provoacă mâncărimea. În câteva minute nu vei mai simţi durerea.

Bicarbonatul de sodiu ajută la ameliorarea inflamației. Fă o pastă din bicarbonat de sodiu şi apă, apoi aplic-o pe zonele afectate. Menţine compresa timp de 20 de minute.

Pasta de dinţi. Graţie fluorului, pasta de dinţi acţionează ca un calmant. Fluorul este un puternic antihistaminic natural.

Gălbenele calmează şi vindecă rapid. Prepară o infuzie dintr-un litru de apă şi câteva gălbenele şi aplică 3-4 comprese pe zi. Poţi folosi şi unguente cu gălbenele.

SFAT: Majoritatea muşcăturilor de insecte sau păianjeni nu au nevoie de un tratament special şi nu impun prezentarea la medic, însă dacă ai fost înţepat de o albină sau de o viespe și ulterior apar probleme de respirație, senzație de leșin sau de umflare a gurii sau gâtului, puls rapid sau urticarie, consultă de urgenţă un medic. De asemenea, mergi la camera de urgenţă dacă îţi apar erupții pe ochi, dureri musculare, febră, dureri de cap în termen de trei săptămâni de la muşcătura unei căpuşe. Dacă ai fost mușcat de un păianjen, încearcă să reţii cum arată. Unii păianjeni pot provoca simptome grave care afectează tot corpul, în timp ce alţii crează doar o reacţie locală. Indiferent dacă ai sau nu o reacție severă, cere asistență medicală imediat.