Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un calculator care poate prezice vârsta la care o persoană va suferi primul atac de cord sau primul accident cerebral, anunţă Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, potrivit Daily Mail.

Calculatorul compară vârsta reală a unei persoane cu vârsta inimii, luând în considerare informaţii despre stilul de viaţă, inclusiv înălţime şi greutate.

În cadrul testului, o persoană trebuie să introducă anumite date, inclusiv vârsta, înălţimea, greutatea, chiar şi codul postal, dar şi valoarea tensiunii, să menţioneze dacă a luat medicamente pentru tensiune arterială şi nivelul colesterolului.

Alte date necesare sunt legete de fumat, diabet, artrită reumatoidă, insuficienţă renală cronică sau fibrilaţie atrială. Apoi trebuie să răspundă la câteva întrebări pentru a se crea un istoric medical al omului respectiv.

Folosind informaţiile, calculatorul generează o vârstă a inimii, dar şi cât de mult mai are persoana respectivă până când poate suferi un atac de cord sau accident cerebral.

Se estimează şi riscul ca omul respectiv să sufere un atac de cord în următorii zece ani.