Pentru că toamna s-a instalat deja, specialiştii în fitoterapie recomandă consumul zilnic de gutui. Acestea nu doar că alungă primele simptome de răceală, dar previn anemia, fortifică organismul şi acţionează ca un puternic antioxidant.

Fructe mari, aromate, cu suculenţă redusă, gust astringent şi consistenţă tare, gutuile au doar 60 cal/100 g, au mai mult de 84% apă şi conţin mai mulţi polifenoli vitali decât merele sau perele. De asemenea, sunt o sursă semnificativă de zaharuri simple, uşor asimilabile, vitamina A, vitamina C, vitamina B3, acid folic, potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu şi fibre.

Conţinutul ridicat de substanţe pectice, concentrate mai ales în coajă, contribuie la reducerea colesterolului, a riscului de boli grave cardiovasculare, la îmbunătăţirea digestiei şi la eliminarea din organism a substanţelor toxice, în special a metalelor grele.

Aceste fructe ale toamnei stimulează pofta de mâncare, influenţează pozitiv funcţia ficatului, ameliorează bolile aparatului respirator, ameliorează diareea, hemoragiile uterine şi hemoroizii, protejează intestinele, ameliorează problemele pancreatice, calmează colita, au efect expectorant şi sunt antidepresive. În plus, anumite substanţe din compoziţia gutuilor (în special vitamina B17) ajută la distrugerea celulelor maligne, fără a le afecta pe cele normale.

În cosmetică sunt folosite în tratamentele antiacneice şi tratamentele antirid, oferind pielii un aspect ferm şi revigorat.