Ipoteza conform căreia tocătoarele de lemn nu pot proteja prin natura aspectului poros împotriva bacteriilor şi a altor organisme microscopice precum salmonella, E colli, listeria, care se ascund în porii din lemn, au determinat populaţia să le evite.

 

Contrar credinţei populare, tocătoarele din plastic nu sunt mai sigure decât cele din lemn. Microbiologi de la Universitatea din Wisconsin au testat mitul conform căruia tocătoarele din plastic sunt mai bune decât cele din lemn întrucât protejează împotriva contaminării cu diverse bacterii şi germeni, scrie reteteculinare.ro.

Experţii au contaminat în mod intenţionat un tocător de plastic şi unul de lemn cu toate tipurile de bacterii ce cauzează toxiinfecţii alimentare. Apoi le-au verificat periodic, fără a le atinge sau a le spăla. Toate bacteriile de pe tocătoarele din lemn au murit în 3 minute, spre deosebire de bacteriile de pe cele din plastic, care s-au înmulţit peste noapte.

În urma acestui studiu, cercetătorii au concluzionat că lemnul pare a avea un sistem propriu de protejare împotriva bacteriilor, omorându-le. Bacteriile şi germenii părăsesc suprafaţa acestor tocătoare şi se infiltrează în interiorul lemnului, unde sunt omorâţi de către acţiunea capilară a lemnului uscat. Plasticul este în schimb foarte apreciat pentru că poate fi dezinfectat uşor.