Oameni de ştiinţă de la Institutul Naţional pentru Dependenţa de Droguri din Statele Unite au arătat că anumite mâncăruri creează dependenţă şi determină un consum din ce în ce mai mare.

Huffington Post a realizat un top al acestor alimente care dau dependenţă.

Pizza. Rată de dependenţă: 4,01

Pizza conduce în acest top. O felie de pizza conţine, în general, în jur de 300 de calorii şi aproximativ 10 grame de grăsime. Dacă adăugăm şi ingredientele din carne pe care le găsim în ea, vorbim de 360 de calorii şi până la 20 de grame de grăsime.

Ciocolata şi chipsurile. Rată de dependenţă: 3,73

Un studiu realizat la Universitatea Drexel a arătat că ciocolata le provoacă consumatorilor aceeaşi plăcere pe care o provoacă drogurile. Un singur baton cu ciocolată conţine 210 calorii şi 13 grame de grăsime.

Chipsurile împart locul 2, la egalitate în privinţa dependenţei pe care o provoacă, cu ciocolata. O porţie de 30 de chipsuri conţine 320 de calorii şi 20 de grame de grăsime.

Prăjiturile. Rată de dependenţă: 3,71

Potrivit unui studiu efectuat la Connecticut College pe şobolani, prăjiturile Oreo le dădeau acestora aceeaşi dependenţă ca şi cocaina. Patru prăjituri cu ciocolată conţin 192 de calorii şi 10 grame de grăsime.

Îngheţata. Rată de dependenţă: 3,68

Îngheţata este compusă din cremă şi lapte, deci conţine niveluri foarte ridicate de grăsimi saturate. Dacă mănânci îngheţată în mod regulat, te poţi alege cu câteva kilograme în plus.

Cartofii prăjiţi. Rată de dependenţă: 3,60

Cartofii prăjiţi conţin acrilamidă, substanţă care a provocat anumite tipuri de cancer la animale. Experţii recomandă reducerea consumului de alimente prăjite. O porţie de cartofi prăjiţi de la McDonald’s conţine 510 calorii şi 24 grame de grăsime.

Cheeseburger. Rată de dependenţă: 3,51

Cheeseburgerii conţin grăsimi saturate şi sodiu. Un cheeseburger Burger King are 270 de calorii, 12 grame de grăsime şi 630 mg de sare (aproape jumătate din doza zilnică recomandată de American Heart Association).

Sucul. Rată de dependenţă: 3,29

Americanii consumă peste 6 linguri de zahăr pe zi, dintre care jumătate provin din băuturi dulci. Sucul provoacă obezitate, hipertensiune arterială şi chiar cancer. Pentru a evita riscurile, cel mai bine este să beţi apă.

Tortul. Rată de dependenţă: 3,26

Cei mai mulţi cercetători susţin că tortul conţine, în general, cantităţi însemnate de zahăr şi grăsimi. O felie de tort de ciocolată cu glazură de ciocolată are 506 calorii şi 22 de grame de grăsime.