Alcoolismul este manifestarea prin care individul caută satisfacerea nevoii de a consuma alcool, ocazional sau periodic, indiferent de mijloace sau consecinţe. Dependenţa de alcool este una dintre cele mai distrugătoare adicţii.

Primul pas în tratarea alcoolismului este conştientizarea dependenţei de alcool, iar abstinenţa (renuntarea totală la consumul de alcool) este singura soluţie pentru ieşirea din dependenţă. Tratamentul „antialcool” necesită un efort susţinut. Iată însă câteva plante care vă vin în ajutor:

Pedicuţa

Pedicuţa este cel mai recomandat leac în terapia naturistă care ajută la combaterea viciilor, ea fiind un aliat puternic şi în dependenţa de tutun. Pentru prepararea infuziei ai nevoie de o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită şi de 250 ml de apă fierbinte. Se lasă la infuzat 5 minute. Se consumă 150 ml cu o jumătate de oră înainte de micul dejun şi 100 ml cu o jumătate de oră înainte de prânz, timp de trei săptămâni, apoi se ia o pauză de cel puţin 10 zile. Tratamentul cu pedicuţă are şi efecte adverse precum stări de vomă, diaree, dureri de cap, accese de violenţă, furie, pesimism, însă toate sunt ca urmare a dezintoxicării organismului.

Cimbrişorul

Extrem de eficient în intoxicaţiile alcoolice deoarece provoacă repulsie faţă de băutură, cimbrişorul protejează ficatul şi îl curăţă de toxine. Pentru tratament, pune 3 linguri de plantă uscată la un litru de apă. La fiecare 15 minute se ia câte o înghiţitură din acest ceai. Cura durează două săptămâni. Administrarea tratamentului cu cimbrişor are efecte adverse: greaţă, vomă, transpiraţie.

Ţelina

Sucul proaspăt de ţelină, consumat zilnic, timp de o lună, este şi el un remediu bun pentru tratarea alcoolismului. Se recomandă administrarea a 1/2 pahar de suc de ţelină, amestecat cu o cantitate egală de apă o dată pe zi.

Pentru a înlătura simptomele abstinenţei care apar după administrarea tratamentului, puteţi ontinua cu un amestec alcătuit din anghinare, mentă, coada-şoricelului, coriandru şi catină. O lingură de plante uscate la 250 ml de apă fierbinte se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară şi se beau trei căni pe zi, înainte de masă.