Paradontoza este o boală gravă a ţesuturilor gingivale, ce se manifestă prin distrucţia osului ce susţine dintele. Sângerarea gingivală sau gingivita reprezintă prima etapă a parodontopatiei, care determină mobilitatea dentară, potrivit dentistonline.ro.

 

Principala abordare a tratamentului presupune adoptarea unei igiene orale corespunzătoare. Aceasta este esenţială pentru menţinerea dinţilor pe arcade, însă nu este întotdeauna suficientă. Natura vine şi de această dată în ajutor cu câteva remedii utile în tratarea acestei afecţiuni.
Măselariţa este o plantă medicinală eficientă în tratarea padontozei. Fă gargară în fiecare dimineaţă, timp de o săptămână, cu decoct din frunzele acestei plante. Măselariţa conţine alcaloizi tropanici, drept pentru care este o plantă toxică, astfel încât trebuie evitată înghiţirea acestui decoct. Cura poate fi reluată după şase luni.
De asemenea, propolisul are efecte cicatrizante, antiinflamatoare şi antiseptice. Se mestecă 4-5 grame de propolis, care apoi se înghite. Se consumă zilnic până la ameliorarea sau vindecarea afecțiunii. Puteţi opta şi pentru tinctură de propolis (concentrație 20-30%), care se consumă de trei ori pe zi, câte 40 de picături diluate în 50 ml de apă. Se clătește și se ține în gură cinci minute, apoi se înghite.
Decoctul din coajă de stejar (4-5 linguriţe/cană) se foloseşte pentru gargară, având efecte cicatrizante, hemostatice şi astringente. Tinctura din scoarţă de stejar, diluată cu apă, se foloseşte pentru clătirea gurii de 2-3 ori pe zi sau se poate aplica direct pe gingii.

Pentru atenuarea durerilor şi cicatrizarea rănilor se masează gingiile cu ulei de măsline.