Respiraţia urât mirositoare, numită halenă sau halitoză, este o problemă jenantă, care poate afecta viaţa socială a individului. Aceasta poate fi cauzată de anumite alimente sau unele afecţiuni medicale precum afecţiunile hepatice, gastro-intestinale, dentare şi ale cavităţii bucale.

Alte cauze de halitoză sunt suprainfecţia amigdalelor, afecţiunile din sfera O.R.L., TBC-ul pulmonar, hernia hiatală, deshidratarea, medicaţia, alcoolismul sau tutunul. Alteori, mirosul respingător al aerului expirat se poate datora infestării parazitare sau a proliferărilor bacteriene ori, chiar a acumulării masive de toxine.

Guma de mestecat, bomboanele mentolate şi apa de gură reprezintă soluţii de moment, care ajută, dar nu vor trata respiraţia urât mirositoare.

Unul dintre cele mai bune remedii naturiste pentru vindecarea halenei este reprezentat de rodie, care luptă eficient împotriva respiraţiei urât mirositoare. Curăţaţi o rodie şi puneţi coaja la soare pentru a se usca, apoi turnaţi apă fierbinte peste ea, lăsaţi-o la răcit şi folosiţi-o pentru gargară de 2-3 ori pe zi, dupa masă.

O altă modalitate de utilizare a rodiei împotriva halenei este următoarea: curăţaţi rodia, lăsaţi coaja să se usuce la umbră, apoi transformaţi-o în pudră fină cu ajutorul blenderului. Amestecaţi câte 3 g pudră într-un pahar cu apă şi faceţi gargară dimineaţa şi seara.

Spălatul pe dinţi înainte şi după mese şi seara înainte de a dormi, folosirea aţei dentare, periajul regulat al limbii, precum şi vizita periodică la medicul dentist sunt de asemenea aspecte importante în combaterea halenei.