Cărbunele medicinal are o acţiune terapeutică excelentă datorită conţinutului de substanţe active numite carbonaţi (de mangan, magneziu, potasiu şi sodiu), a căror putere vindecătoare este suplimentată şi de prezenţa în compoziţia cărbunelui a mineralelor (în principal siliciu şi seleniu). Se poate prezenta sub formă de pastile sau pudră.

Iată în ce afecţiuni este indicat:

Intoxicații. Cărbunele medicinal este un remediu des folosit ca prim ajutor în caz de otrăviri (cu ciuperci, plante otrăvitoare, pesticide sau cu insecticide), în cazul intoxicațiilor cu diverse chimicale sau în cel al supradozei de medicamente. Datorită capacității sale absorbante, acesta împiedică stomacul să rețină substanțele toxice, care ulterior vor fi eliminate pe cale naturală. Se recomandă consumul a 1-2 capsule de cărbune vegetal, în maximum jumătate de oră după ce ai ingerat substanțele toxice.

Infecții şi inflamaţii. Datorită capacităților sale antiinflamatoare poate fi utilizat în cazul unor infecții ale pielii cauzate de înțepături de insecte sau de contactul cu substanțe chimice. Se pisează un cărbune medicinal şi se amestecă cu apa până ce devine o pastă omogenă. Se aplică pe rană acoperind cu un pansament timp de 12 ore.

Tulburări digestive. Având în vedere că are proprietăţi care curăţă sistemul digestiv, cărbunele medicinal este extrem de util în indigestie, arsuri la stomac, balonare, flatulenţă și diaree, absorbind substanțele toxice, cât și unii microbi. Se recomandă una-două linguriţe de pulbere de cărbune, care se umezeşte în puţină apă şi se administrează cu 30 de minute înaintea meselor principale sau la nevoie. Pentru bolnavii care suferă de constipaţie sau leziuni ale tractului gastro-intestinal, nu este recomandat tratamentul cu cărbune.

Halena. În cazul în care respiraţia urât mirositoare (halena) este cauzată de alimentele care au fermentat în stomac, o pastilă de cărbune medicinal remediază situaţia într-un sfert de oră.

Scade colesterolul. Cărbunele medicinal poate fi folosit si pentru scăderea colesterolului „rău“ din sânge, dar și al trigliceridelor. Se ia câte o pastilă pe zi, timp de o săptămână. Îmbunătăţeşte activitatea inimii şi a creierului, dar şi pe cea neurală.

Nu administraţi alte medicamente decât la interval de minim 2 ore înainte sau după folosirea cărbunelui medicinal.