Turmericul sau curcuma este o plantă erbacee de origine asiatică, înrudită cu ghimbirul şi cultivată în India, sudul Chinei, Taiwan, Japonia, Indonezia, Africa.

Este folosit în bucătăria indiană drept condiment, având un gust iute amărui, dar şi în medicina ayurvedică.

În scop terapeutic se foloseşte rădăcina.

Ingredientul activ este curcumina şi are un gust putin piperat şi un miros de muştar. Sustanţele biologice active care se găsesc în curcumină se numesc curcuminoide şi au proprietăţi antioxidante puternice. Curcumina este cea care îi conferă turmericului culoarea galben-portocalie. Curcumina este folosită pentru o serie de boli, inclusiv cancer (împiedică răspândirea şi înmulţirea celulelor tumorale), boala Alzheimer (menţine sănătatea creierului), diabet (poate reduce rezistenţa la insulină), alergii, artrită şi alte boli cronice.

Considerat a fi cel puternic antioxidant natural disponibil, turrmericul are acţiune colagogă, coleretică, antimutagenică, anticancerigenă, antiinflamatorie, antibiotică, antivirală, antiaterosclerotică, hemostatică, cicatrizantă.

Indicaţii terapeutice

Preparatele fitoterapeutice pe bază de turmeric sau consumul condimentului propriu-zis sunt indicate în caz de  tulburări circulatorii, hematoame, luxaţii, contuzii, răni, arsuri, febră musculară, boli hepato-biliare, flatulenţă, icter, hemoragii, colită ulcero-hemoragică, boala Crohn, artrită reumatoidă, infecţii respiratorii, afecţiuni reumatismale, tulburări digestive.