Un ingredient cheie folosit în chimioterapie, care se găseşte în mod natural într-o plantă ce creşte în Himalaya, poate fi obţinut cu ajutorul tutunului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Standford din California, SUA şi publicat în revista Science, informează dailymail.co.uk.

Etoposidul este un medicament folosit în chimioterapie, în cazul cancerelor pulmonare, ovariene, testiculare, precum şi în limfom. Acesta nu poate fi obţinut fără un ingredient cheie, numit podofilotoxină, găsită în mod natural într-o plantă din Himalaya, Sinopodophyllum hexandrum, care însă creşte lent şi se găseşte destul de greu.

Cu ajutorul ingineriei genetice cercetătorii americani au reuşit să modifice planta de tutun – nicotiana benthamiana – cu scopul de a crea un nou extract ce poate fi folosit pentru a obţine etoposidul.

Specialiştii s-au concentrat asupra a patru gene din planta de tutun, cunoscute ca fiind implicate în producţia de podofilotoxină, apoi au analizat datele plantei pentru a identifica gene similare. Ulterior, au manipulat planta de tutun pentru a activa noi gene şi au identificat compuşii rezultaţi în ţesutul frunzelor. În total, autorii au identificat şase noi gene, care, combinate cu cele patru iniţiale, au produs un nou ingredient pentru etoposid, desmetil-epipodofilotoxină. Potrivit cercetătorilor, noul ingredient cheie este mai eficient decât cel obţinut din planta Sinopodophyllum hexandrum.

Autorii studiului au perfectat metoda prin care poate fi recreat acest ingredient în tutun în speranţa că vor putea aplica procedura şi în cazul altor plante şi vor obţine medicamente anticancer mai performante.