Valeriana (Valeriana officinalis) este o plantă ierboasă, care se bucură de o mare apreciere în medicina naturistă, fiind una din cele mai folosite plante medicinale din lume, iar efectele sale terapeutice sunt foarte puternice.

În scop medicinal se recoltează rizomii, stolonii (tulpinile târâtoare) şi rădăcinile.

Valeriana conţine o serie de substanţe care contribuie la restabilirea echilibrului psihic şi sexual şi intervin în menţinerea sănătăţii organismului.

Principiile active din rădăcina de valeriană au proprietăţi sedative asupra sistemului nervos şi cardiac, precum şi acţiune antispastică. La nivel cardiovascular acţionează în caz de cardiopatie ischemică, angină pectorală, hipertensiune arterială, aritmie extrasistolică, tahicardie, palpitaţii, nevroze cardiace apărute pe fond de stres sau spaimă.  Valeriana se mai utilizează pentru dureri gastro intestinale şi pentru sindromul colonului iritabil.

Preparatele din rădăcină de valeriană sunt indicate în nevroze, palpitaţii, colici stomacale de natură nervoasă, insomnii, tulburări de menopauză, şocuri emotive, dureri de cap, tremurături. Valeriana este recomandată în tratarea tahicardiei, tulburărilor psihice, stresului, isteriei, oboselii, migrenelor, stărilor de teamă, de nervozitate, de frică, tratează insomniile, balonările, diareea, nervii la stomac, durerile de inimă.

Valeriana este contraindicată copiilor şi femeilor care alăptează. Această plantă nu trebuie combinată cu medicamente pentru anxietate sau insomnie.