Inuiții au mutații genetice unice, determinante pentru metabolism, care le permit să neutralizeze efectele nocive ale unei diete bogate în grăsimi de mamifere marine, sursa lor principală de hrană, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii americani şi publicat în revista Science, informează AFP.

Aproximativ 100% dintre inuiți au aceste variații genetice, comparativ cu 2% în cazul europenilor și 15% la etnicii chinezi Han. Cu excepţia cărnii de balenă și focă, aceste persoane consumă cantități mari de pește a căror grăsime este bogată în acizi grași omega-3.

În ciuda acestui regim alimentar foarte sărac în fructe și legume, dar bogat în grăsimi animale, inuiții sunt în general sănătoși și au o incidență scăzută a bolilor cardiovasculare, constataseră în anii 1970 cercetători danezi. Mai târziu, ei au concluzionat că omega-3 are efecte protectoare și astfel s-ar putea explica acest paradox.

Aceste constatări se află la originea recomandărilor de a consuma mai mult pește gras sau de a lua suplimente de omega-3 pentru a menține inima și arterele sănătoase, a spus Rasmus Nielsen, profesor de biologie la Universitatea Berkeley din California, unul dintre autorii acestui nou studiu.

Astăzi, cel puțin 10% dintre americani iau cu regularitate aceste suplimente. Dar rezultatele studiilor clinice recente nu au confirmat beneficiile cardiovasculare ale omega-3 sau capacitatea sa de protecție împotriva maladiei Alzheimer.

“Am descoperit că inuiții au o adaptare genetică unică la acest regim alimentar care nu se poate extrapola la alte grupuri etnice”, a spus omul de știință, adăugând că “este foarte bine pentru inuiți să consume mulți dintre acești acizi grași omega-3, dar nu și pentru restul dintre noi”.

Aceste mutații genetice au efecte chiar mai extinse, cum ar fi reducerea colesterolului rău (LDL) și a zahărului din sânge, fapt care protejează împotriva bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip 2.

Cercetătorii au descoperit aceste mutații genetice prin analiza genomului 191 groenlandez, cu mai puțin de 5% gene europene, pe care l-au comparat cu cel aparținând unui număr de 60 de europeni și 44 de chinezi din etnia Han.