Veninul viespilor Polybia paulista, o specie originară din Brazilia, ar putea deveni o “armă” extrem de eficientă în lupta împotriva cancerului, deoarece poate distruge celulele tumorale, fără a le afecta pe cele sănătoase, notează Huffington Post.

Potrivit unui studiu publicat în Biophysical Journal, testele de laborator efectuate au arătat faptul că viespea conține o toxină, denumită MP1, capabilă să distrugă selectiv tumorile pacienților diagnosticați cu cancer de prostată sau de vezică, oprind răspândirea celulelor bolnave în sânge, la pacienții ce suferă de leucemie, care erau anterior rezistente la o serie de medicamente.

Potrivit cercetătorilor, toxina interacționează cu lipidele ce se găsesc pe partea exterioară a membranelor celulelor cancerigene. Apoi, veninul sparge structura membranei protectoare, creând “găuri”, care permit moleculelor ce au un rol critic în supravieţuirea celulei canceroase să se scurgă în afara acesteia.

Coordonatorul studiului, Joao Neto, medic la Universitatea de stat din Sao Paulo, afirmă că acele găuri din membrana celulei canceroase au nevoie de doar câteva secunde pentru a se forma, sub acţiunea veninului, în timp ce celulele sănătoase nu sunt afectate, membrana lor neavâd lipide la exterior, ci doar în interior.

Deşi folosirea veninului viespilor braziliene ca opţiune de tratament reprezintă o posibilitate interesantă, ea rămâne deocamdată doar la nivel teoretic, fiind necesare studii suplimentare înainte de a se folosi pe pacienţi umani.