Aparţinând familiei rubiaceelor, vinariţa (Asperula odorata) este o plantă medicinală erbacee, de mici dimensiuni (circa 30 cm înălţime), perenă, apreciată ca remediu natural pentru multe afecţiuni, datorită efectului calmant, diuretic şi antiseptic.

În scop medicinal se folosește planta în întregul ei, dar mai ales vârfurile tinere, cu flori pe ele. Forma principală sub care se prezintă preparatul de vinariţă este infuzia. Alte preparate: vin medicinal, hidrolat.

Substanţele active importante din compoziţia acesteia sunt: cumarină, taninuri, glucozide, compuşi amari. Principiul activ (cumarina) se formează la începutul dezvoltării plantei şi apare doar la uscarea ei.

Vinariţa este recomandată pentru tratarea şi vindecarea bolilor de ficat, rinichi, în deschinezie biliară, probleme respiratorii, afectiuni ale pancreasului, afectiuni ale splinei, hidropizie, hepatită, restabilirea ritmului cardiac, litiază urinară, scarlatină, rujeolă. Vinariţa se administrează și în indigestii, fiind un agent de curăţire și revigorare al sistemului gastro-intestinal.

Este cunoscută ca un somnifer extrem de eficient, iar graţie calităţilor sale tranchilizante şi sedative, vinariţa este utilizată în stări de neurastenie, nervozitate, tahicardie, melancolie, isterie.

Vinariţa crudă poate fi folosită sub formă de comprese pentru îndepărtarea durerilor de cap.