Concentraţiile ridicate de vitamina C din sânge, datorate consumului de frunte şi de legume, sunt asociate unui risc mai redus al apariţiei bolilor cardiovasculare şi morţii premature, potrivit unor noi studii realizate la Universitatea din Copenhaga şi la Spitalele Hervlev şi Gentofte, scrie Science Daily.

 

 

 

În cadrul studiului cercetătorii au accesat date cu privire la 100.000 de danezi şi de obiceiurile lor de consum al fructelor şi legumelor, alături de analize ale ADN-ului lor.

Concluzia a fost că persoanele care consumă cantităţi însemnate de fructe şi legume au un risc cu 15% mai scăzut de dezvoltare a afecţiunilor cardiovasculare şi cu 20% mai redus de moarte prematură în comparaţie cu cei care consumă rar fructe şi legume. De asemenea, s-a observat că reducerea acestui risc este corelată cu concentraţii ridicate de vitamina C în sânge provenite de la fructe şi legume.

Vitamina C contribuie la dezvoltarea ţesutului conjunctiv care susţine şi conectează diferite tipuri de ţesuturi şi organe din corp. Este în acelaşi timp şi un antioxidant puternic, care protejează celulele de vătămările care pot fi cauzate de diferite boli, inclusiv de cele cardiovasculare.

Din păcate, corpul uman nu poate produce vitamina C, astfel încât aceasta trebuie introdusă în organism prin intermediul alimentelor.