Inozitolul este o substanţă activă sută la sută biologică, însă la fel de eficientă ca multe somnifere şi sedative chimice.

Solubil în apă, inozitolul se află depozitat în măduva spinării, în creier şi în lichidul cerebral, într-o concentraţie de patru ori mai mare decât în sânge.

Alături de colină, intră în componenţa lecitinei, care are un rol esenţial în alcătuirea şi hrănirea celulelor organismului. Lecitina solubilizează sărurile, împiedică depunerea grăsimilor şi a colesterolului în ficat, previne steatoza hepatică, previne arteroscleroza şi formarea calculilor biliari.

Inozitolul protejează celulele împotriva stresului oxidativ, este util în afecţiuni neurologice, psihiatrice, cardiovasculare, dermato-venerice, digestive, metabolice, diabet (diabeticii prezintă o creştere a excreţiei de inozitol), dar şi în tratarea eczemelor, constipaţiei.

Menţine sănătatea pielii, părului şi a ochilor. Reglează nivelul tensiunii arteriale mărită la stres, ajută în caz de insomnie, motiv pentru se numeşte „vitamina somnului”.

Previne afecţiunile oculare, acţionând în strânsă legătură cu zincul, care se regăseşte, în cantităţi mari în cristalin, retină şi lichidul lacrimal.

Reglează metabolismul calciului şi stabileşte echilibrul dintre cupru şi zinc, mai ales în creier. Excedentul de cupru din creier duce la stări de nervozitate, agresivitate, irascibilitate sau chiar la modificări patologice ale psihicului. Este necesar pentru funcţionarea eficientă şi adecvată a serotoninei, un neurotransmiţător al creierului care afectează starea de spirit, fiind indicat în combaterea depresiei şi anxietăţii.

Reduce rezintenţa la insulină, scade nivelul de testosteron în exces, ameliorează acneea, este eficient în cazurile de impotenţă şi infertilitate, normalizează ciclul menstrual şi simptomele specifice menopauzei.

Întăreşte sistemul imunitar, este un adjuvant excelent în tratamentul bolilor neurodegenerative precum Alzheimer, Hungtington, Parkinson, cancer, scleroza în plăci, schizofrenia.

Se găseşte în multe surse alimentare: carne, arahide, boabe de soia, lapte, fructe, linte, germeni şi muguri diferiţi, mazăre, nuci, cereale şi legume.

Lipsa de inozitol dă insomnii, probleme cu vederea, nervozitate.