Potrivit unui nou studiu, persoanele care încearcă să dea jos câteva kilograme ar trebui să se cântărească zilnic şi să-şi urmărească evoluţia greutăţii de-a lungul timpului, notează Live Science.

Cei care doresc să slăbească şi care s-au cântărit zilnic, notând rezultatele, au pierdut, în medie, 3% din greutatea corporală în interval de un an, concluzionează studiul coordonat de David Levitsky, profesor de nutriţie şi psihologie la Universitatea Cornell.

În plus, după un an, aceleaşi persoane au reuşit să-şi menţină greutatea timp de încă un an, fapt extrem de important, având în vedere că menţinerea după o cură de slăbire poate fi mai dificilă decât procesul de slăbire.

Studiul, publicat în Jurnalul de Obezitate, a fost realizat pe un eşantion de 162 de voluntari, cărora cercetătorii le-au comunicat că pot urma orice metodă de slăbire doresc, timp de un an, obiectivul final fiind o scădere cu 10% a greutăţii. 88 dintre participanţii la studiu au primit cântare şi li s-a cerut să îşi verifice greutatea în fiecare dimineaţă şi să treacă rezultatele într-un grafic, în timp ce 74 dintre voluntari nu au primit cântare şi nici nu li s-a cerut să îşi verifice greutatea.

Rezultatele studiului au relevat faptul că 29% dintre persoanele care s-au cântărit zilnic au pierdut în decursul unui an 5% din greutatea lor iniţială, spre deosebire de celălalt grup unde doar 11% au slăbit cel puţin atât. În ambele grupuri, procentul celor care şi-au atins scopul de a pierde cel puţin 10% din greutatea corpului lor a fost mic, însă destul de mare printre cei care s-au cântărit zilnic – aproape 9%, comparativ cu aproape 5% în celălalt grup.

Potrivit cercetătorilor, noile rezultate sugerează că obiceiul cântăririi zilnice poate contribui la pierderea în greutate. Nu este clar de ce cântărirea în sine pare a fi benefică pentru pierderea kilogramelor în plus, însă o explicaţie ar putea fi că oamenii devin mai conştienţi de ceea ce mănâncă.