Zmeurul este un arbust de pădure tufos şi ghimpos care creşte în flora spontană şi face parte din familia rozaceelor.

În scop medicinal se utlizează frunzele şi fructele. Acestea din urmă au culoare roșie, fiind aromate şi hrănitoare.

Compoziţie: pectine, acizi organici – citric şi malic, zahăr, fragarină, acizi liberi, albuminoide, caroten, taninuri, cianină, acid succinic, acid salicilic, levuloză, cupru, calciu, fier, iod, potasiu, magneziu, fosfor, vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, mucilagii. 

Beneficii. Preparatele obţinute din zmeur au efecte diuretice, laxative, depurative, astringente, emoliente, antidiabetice, sudorifice, tonice, vitaminizante.

  • Este recomandat în tratamente ale căilor respiratorii, rinichilor, ale tractului digestiv (enterite, enterocolite, aciditatea stomacului, diaree, gastrite hiperacide, ulcere gastrice, pirozis), afecţiuni pulmonare (tuse, răceală, bronşite, angine, stări febrile), precum și în combaterea menstruaţiilor dureroase.

  • Ceaiul de zmeur este și un bun dezinfectant, reechilibrând activitatea intestinală și asigurându-i protecţie în faţa substanţelor foarte active.

  • Graţie continutului mare de antociani (substanţele care dau culoarea specifică zmeurei) şi de vitamine, zmeurul este un excelent mijloc de prevenire a degenerescenţei maculare.

  • Combate îmbătrânirea prematură datorită conţinutului de antioxidanţi care protejează organismul de radicalii liberi.

  • Zmeura stabilizează glicemia, stimulează pancreasul şi diureza şi normalizează valorile colesterolului, fiind un fruct indicat bolnavilor de diabet. Tratamentul cu zmeură este foarte eficient, mai ales pentru prevenirea complicaţiilor cardiovasculare ale diabetului, dacă se renunţă la consumul de carne şi se optează în cea mai mare parte pentru legume şi fructe.

  • Este indicat în afectiuni oculare, bucale şi nazale( conjunctivite, stomatite, afte, nevralgii dentare, laringite, faringite, rinofaringite), boli de piele (eczeme, pustule, răni, erupţii tegumentare), reumatism şi gută.

Precauţii. Contraindicat femeilor însărcinate în prima parte a sarcinii şi mamelor care alăptează, deoarece conţinutul mare de tanini poate reduce secreţia lactată.